X
Menu
X

Gebruik maken van de zon om energie op te wekken

Hoe werkt het?

Panelen die elektriciteit opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV-(PhotoVoltaic) panelen genoemd. De panelen worden aangesloten op een of meerdere stroomomvormers die de zonnestroom omzetten in bruikbare stroom. De opgewekte energie gebruik u dan direct in uw woning waardoor u minder energie hoeft af te nemen bij uw energieleverancier. U bespaard dus op uw inkoop van stroom.

Indien u meer elektriciteit opwekt dan dat u zelf gebruikt, kunt u het te veel aan elektriciteit terug leveren aan uw energieleverancier. Hier krijgt u dan een vergoeding voor.

 

Klik hier voor een gratis offerte!

De panelen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit losse zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. Hoe meer zonlicht, des te meer spanning vrijkomt in de zonnecellen en dus hoe hoger het rendement van de installatie. ’s Morgens, ’s avonds, bij mist of dikke bewolking zijn de prestaties weliswaar lager, maar ook dan produceren zonne-energie installaties nog steeds elektriciteit. Het lijkt onlogisch, maar zonnepanelen functioneren beter als het kouder is.

Hoe lager de temperatuur, hoe hoger de elektriciteitsproductie. Een goede ventilatie van zonnepanelen verlaagt de kerntemperatuur en verhoogt daarmee de prestaties. De panelen zijn vervaardigd uit materialen die hergebruikt kunnen worden om nieuwe zonnepanelen en bijhorende producten te produceren.

De panelen die wij leveren zijn een praktisch en onderhoudsarm systeem van het hoogste technische niveau en zijn voorzien van alle belangrijke kwaliteitscertificaten en getest door geaccrediteerde en onafhankelijke instellingen, zoals TÜV, VDE, SGS en het Faunhofer Institut.

Momenteel zijn er tal van verschillende soorten panelen. De meest voorkomende zijn de zonnepanelen met kristallijne zonnecellen. Hierin wordt nog een scheiding gemaakt tussen poly- of mono kristallijne zonnecellen. Het grootste verschil tussen deze twee is de kleur. De poly versie van deze cellen hebben de welbekende donkerblauwe kleur. De mono versie heeft een zwarte kleur, wordt vrijwel altijd uitgevoerd met een zwarte kader en is derhalve in esthetisch opzicht zeer aantrekkelijk.

verschil tussen mono en poly

Van links naar rechts: Mono-kristallijn paneel, Mono-kristallijn paneel, Poly-kristallijn paneel met zwarte frame en Poly kristallijn paneel met zilveren frame


Een andere type zonnepaneel is het dunne-film paneel. Dit type paneel heeft tussen de 5% en 10% meer rendement door gebruik te maken van een ander soort zonnecel. Deze panelen zijn esthetisch gezien het fraaist en zijn ook goedkoper dan de poly- of monokristallijne zonnepanelen. Een nadeel is echter wel dat een dunne-film paneel meer dakoppervlakte nodig heeft om hetzelfde vermogen op te kunnen wekken als een poly- of monokristallijne zonnepaneel.

SF

 

De omvormer

De omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom uit zonnepanelen omvormt en wisselstroom (230 volt) die nodig is voor gewone elektrische apparaten. Maar een omvormer is veel meer dan alleen een spanning omzetter. Een omvormer voert tal van andere taken uit en kan zelfs worden beschouwd als multifunctioneel zenuwcentrum van het zonne-energiesysteem. Omvormers bewaken en controleren de zonne-energie installatie, optimaliseren de prestaties en verzamelen gegevens over het functioneren van het systeem. Bij net gekoppelde systemen verbreken omvormers indien nodig automatisch de verbinding met het openbare elektriciteitsnet om het systeem te beveiligen tegen overbelasting.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten omvormers. Zo is er het SolarEdge systeem welke gebruik maakt van zogeheten “power optimizers” waardoor alle panelen onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Dit geeft vooral veel voordeel als er schaduwfactoren aanwezig zijn zoals schoorstenen, bomen, dakkapellen en doorvoeren. Bij een traditioneel systeem zal in een “string” (4 – 14 panelen in serie aan elkaar doorverbonden) het maximaal vermogen bepaald worden aan de hand van de zwakste schakel. Wanneer er dus bij één paneel schaduwvorming optreedt, zal dit funest zijn voor de gehele “string”. Met het toepassen van een Solaredge systeem kunt u 2% tot 25% meer opbrengst genereren.

Ook voor het toepassen van verschillende oriëntaties, wanneer u bijvoorbeeld over meerdere dakvlakken beschikt met verschillende hellingshoeken is Solaredge zeer aan te raden. 

solaredge  Omnik-TL2-serie Sunny Boy 1.5 - 2.5tripower5-9k_01

 Solaredge systeem                                                                                                           Omnik string-omvormer                                                                  SMA string-omvormers (voor kleine en grotere installaties)

Terugverdientijd

Voor particulieren is de investering tegenwoordig gemakkelijk terug te verdienen in minder dan 10 jaar. In rendement uitgedrukt komt dit neer op 10% rendement per jaar. In sommige regio’s verstrekken provincies of gemeenten extra subsidies, logischerwijs wordt het rendement dan nog hoger en de terugverdientijd korter. Verder hebben andere factoren nog behoorlijk wat invloed op het rendement. Waaronder: de helling van het dak, ligging van de woning, eventuele schaduwen, aantal zonuren in de regio en de afstemming van de omvormer op de panelen. Met andere woorden: iedere situatie is uniek en dient bekeken te worden alvorens er een advies (rendementsberekening) en offerte volgt.

Salderingswet

Uw energieleverancier is volgens de wet (Salderingswet) verplicht om voor de door u terug geleverde stroom dezelfde prijs te betalen als de prijs die u zelf betaald bij afname van stroom inclusief BTW en belastingen. De zogeheten ‘salderingsgrens’ is afhankelijk van uw verbruik. 
Voorbeeld: Uw energieleverancier levert u in een jaar tijd 3.500kWh. Uw zonnepanelen leveren 2.500kWh waarvan u 1.000kWh zelf direct heeft verbruikt. Er is dus 1.500kWh terug geleverd aan het net. De salderingsgrens is in dit geval 3.500kWh. Op de eindafrekening zal uw energieleverancier 2.000 kWh in rekening brengen.

Vrijblijvend advies op maat

Onze adviseurs komen altijd vrijblijvend op locatie om de situatie te bekijken. Elke woning is namelijk uniek! Zij kunnen vervolgens voor u berekenen wat uw voordeel is en regelen alles van A tot Z, dus ook subsidieaanvraag of contact met het nutsbedrijf!
Heeft u interesse in de aanschaf van een zonnepaneel- of zonneboiler-installatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop, of bel ons op
071-3030939. 

 

Aanvraag gratis offerte zonnepanelen