X
Menu
X
Leveren mijn zonnepanelen wel genoeg op?

Er komen vaak vragen binnen over waarom zonnepanelen niet hun maximale vermogen geven. Dit ondanks mooi zomers weer. Hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken heeft te maken met het vermogen, maar ook met omstandigheden als temperatuur en het weer. Enetec legt het graag voor u uit.

Vermogen van een zonnepaneel

Het vermogen geeft aan hoeveel energie het zonnepaneel kan leveren. Dit is bij alle elektrische apparaten ook het geval, maar deze geven juist aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. Bij een zonnepaneel is het zo dat het aan geeft hoeveel vermogen het zonnepaneel onder bepaalde omstandigheden kan leveren.

De meeste standaard zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van circa 250 wattpiek. Dit houdt in dat deze onder standaard test condities in 1 uur 0,25 kWh opwerkt. De term Wattpiek geeft al aan dat het piekvermogen is.

Temperatuur van zonnepanelen

Wat van grote invloed is op het vermogen, is de temperatuur van het zonnepaneel. Hoe warmer het zonnepaneel is, hoe minder vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel daalt 0,4% zodra de temperatuur van een zonnepaneel zelf 1 graden stijgt. De temperatuur van een zonnepaneel ligt bij zonnig weer zo’n 25 tot 30 graden boven de omgevingstemperatuur. Op dagen dat het buiten 30 graden is, kan een zonnepaneel zelfs wel 60 graden zijn.

Voor de wattpiek wordt er getest met een zonnepaneel bij 25 graden. Uitgaande van 60 graden zonnepaneel, is het vermogen van een zonnepaneel (35 graden verschil temperatuur en test temperatuur x 0,4%) 14% lager dan zijn maximale vermogen.

De temperatuur is slechts één van de factoren m.b.t. het maximale vermogen van een zonnepaneel. Heldere lucht, stand van zon en oriëntatie, helling en reflectie. Wilt u hier ook meer over weten of heeft u nog andere vragen over deze factoren ofwel het vermogen van zonnepanelen? Neem dan contact op met Enetec! Wij informeren u graag over het maximale vermogen van zonnepanelen.

Optimaal rendement met semi-transparante zonnepanelen

Semi-transparante zonnepanelen worden steeds populairder. Dit type zonnepanelen is meer lichtgevoelig vergeleken met de reguliere zonnepanelen. Met andere woorden semi-transparante zonnepanelen winnen meer energie in en zorgen daardoor voor een nog lagere energierekening. U kunt dus met semi-transparante zonnepanelen eerder uw investering terugverdienen dan met reguliere zonnepanelen.

Met de semi-transparante zonnepanelen is het de hellingsgraad niet meer van belang. Deze zonnepanelen hebben namelijk een gladder oppervlak en kunnen daardoor meer zonlicht opvangen. Hierdoor zijn deze type zonnepanelen mogelijk voor op elk gewenst dak, terrasoverkapping of zelfs veranda. Daarnaast bieden de semi-transparante zonnepanelen ook nog een ander voordeel, namelijk dat ze langer schoon blijven.

De semi-transparante panelen produceren – zelfs bij warmere temperaturen – constanter dan voorgaande zonnepanelen. Hierdoor wordt de opbrengst gegarandeerd en kunt u het optimale resultaat behalen uit uw zonnepanelen. Oftewel, een beter rendement!

Heeft u vragen over de semi-transparante zonnepanelen? Enetec is aanbieder van zonnepanelen. Onze medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden van semi-transparante zonnepanelen. Neem hiervoor contact op via ons contactformulier of door te bellen naar telefoon nummer 071 – 30 30 939.

Meer inzicht in potentie zonne-energie

Op onze website kunt u nu ook bekijken – door middel van de Zonatlas – of zonne-energie haalbaar is op uw eigen dak. De vernieuwde versie van de tool voor zonnepanelen is vanaf heden ook beschikbaar op onze website.

De online tool Zonatlas geeft van 12,5 miljoen Nederlandse daken inzicht in zonne-energiepotentie. Zonne-energie is in de laatste jaren sterk gegroeid en nog steeds wordt echter slechts een fractie van de mogelijkheden benut. Om deze reden wil Enetec u via de Zonatlas op onze websiteverhelderend inzicht bieden van wat er bij uw woning mogelijk is. De nieuwe Zonatlas voorziet individuele huishoudens van onafhankelijke informatie over de mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen eventueel in combinatie met opslag.

Direct meer inzicht krijgen in de zonne-energiepotentie voor uw eigen woning? Maak dan direct gebruik van de zonatlas op onze website:

http://www.enetec.nl/zonatlas/

Kosten zonnepanelen?

Bent u benieuwd naar wat de kosten zullen zijn voor het laten plaatsen van zonnepanelen? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moet u zelf eerst bepalen hoeveel stroom u per jaar zou willen opwekken. Aan de hand van die informatie kunt u pas bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

De gangbare zonnepanelen hebben een vermogen van 260 Wattpiek onder ideale omstandigheden. 0,85 kilowattuur (kWh) staat gelijk aan 1 Wattpiek (Wp). Wattpiek staat voor de maximale hoeveelheid vermogen, die zonnepanelen afgeven wanneer de zon vol op de zonnepanelen schijnt.

Aantal kilowattuur Vermogen zonnepanelen Benodigde zonnepanelen
500 588 2-3
1000 1176 4-5
1750 2058 7-8
3500 4118 16
5000 5882 22-23

Als u besloten heeft hoeveel kWh u zou willen opwekken op jaarbasis, dan kan Enetec voor u een prijsindicatie verstrekken over de kosten van zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn natuurlijk ook afhankelijk van meerdere factoren.

Voor het aanvragen van een offerte kunt u ons aanvraag formulier gebruiken. Wij zullen uw aanvraag in behandeling nemen en z.s.m. contact met u opnemen naar aanleiding van uw ingevulde gegevens.

Zonnepanelen, wel of niet reinigen?

reiniging-zonnepanelen
We krijgen wel eens de vraag of zonnepanelen schoongemaakt dienen te worden. Zo was er bijvoorbeeld een Twitter bericht over een glazenwasser, die aan de deur aanbood om uw zonnepanelen schoon te maken. Het klinkt misschien apart, zou u zeggen.

Als de zonnepanelen geplaatst zijn onder een hoek van 45˚ op het zuiden, is het schoonmaken vrijwel niet nodig. Wij adviseren u wel om de panelen eens in de paar jaar schoon te maken met (gedemineraliseerd) water en een borstel. Liever GEEN zeep. Het gaat erom dat het vuil verdwijnt, maar het is uiteraard meer van belang dat de zelfreinigende coating en de anti-reflexie laag niet beschadigt worden!

Van last van aanslag of algengroei kan sprake zijn bij zonnepanelen, die minder optimaal geplaatst zijn. Bij deze zonnepanelen adviseren wij u om deze vaker schoon te maken. U moet dan toch zeker denken aan eens in het jaar.

U kunt zelf inschatten of de zonnepanelen vaker een schoonmaakbeurt verdienen. Moet u de ramen van uw huis vaak wassen, dan kan het zijn, dat dit ook bij de zonnepanelen het geval is.

Heeft u hierover toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.